Hrušov (Magasmajtény)

  • 2021.05.10
  • Karlovitz "Pupu" Kristóf

Útvonal hossza: 73 km
Nehézségi szint:  Közepes
Ajánlott kerékpártípus: Mountain bike, E-bike, Trekking kerékpár

Rövid túraleírás:
A Hrušovi (Magasmajtényi) útvonal Hont megye keleti részének tájait mutatja be vonzereivel és a mai turisták számára fontos látnivalóival. Utunk Hrušovtól (Magasmajténytól) a Čabraď (Csábrág) vár felé vezet, amely megér egy egyedülálló látogatást is. Innen az út Pláštovceba (Palástra) vezet, amely hírhedt a törökökkel folytatott nagy csatája miatt. Rykynčice (Rakonca) közelében található egy kis kihalt arborétum Feľata. Rykynčice (Rakonca) falu késő barokk templomáról és jól megőrzött népi építészetéről is ismert. Átmegyünk az erdei úton Merovce Dudince (Gyűgy) részéig, onnan pedig a szőlőskerteken át Dudince (Gyűgy) fürdővárosba, amely a római fürdőiről híres egész Európában. Továbbutazunk Slatináig (Szalatnyaig), ahol felfrissülhetünk híres ásványvízükkel. Ezután az út Ipeľské Uľanyn (Ipolyfödémesen), Kleňanyn (Kelenyén), Sečiankyn (Szécsénkén) és Vinicán (Ipolynyéken) át vezet. Az útvonal Hrušovban (Magasmajtényban) ér véget, mely népi építészetéről és tufapincéiről ismert.

Kilátópontok:
Dudincei (Gyűgyi), Rykynčicei (Rakoncai), Hrušovi (Magasmajtényi), Kleňany-i (Kelenyei)

Elérhetőségek:​
Hrušov (Magasmajtény) 
Községi hivatal hsz. 526, ISZ 991 42, t.sz.: 047/ 48 801 22, e-mail: starosta@hrusov.sk /web: www.hrusov.sk 

Hokovce (Egeg)
Hsz.151, ISZ 935 84, t.sz.: 036/ 74 914 39, email: obec@hokovce.eu / web: www.hokovce.sk 

Rykynčice (Rakonca)
Hsz.60, ISZ 962 55, t.sz.: 045/ 55 931 15, e-mail: obecrykyncice@gmail.com / web: www.rykyncice.ocu.sk 

Plášťovce (Palást)
Hsz.345, ISZ 935 82, t.sz.: 0905/ 322 315, 036/7494122, e-mail: plastovce@plastovce.sk / web: www.plastovce.sk 

Dudince (Gyűgy) - TIK Dudince (Gyűgy)
Kúpeľná hsz.109, ISZ 962 71, t.sz.: 0917/ 810 274, e-mai: tikDudince@gmail.com  / web: www.Dudince.sk  
Nyitvatartási idő: hétfő-péntek 09.00-16.00

Látnivalók az útvonalon:​

1. Hrušov (Magasmajtény) - népi építészet
A festői szépségű Honti falu minden évben nagy népi kultúra és hagyományok fesztiválját szervezi meg, Hontianska paráda néven. A falunak egy hétköznapon történő látogatása is érdekesnek bizonyulhat, többek között a megőrzött népi házai, a kiterjedt tanyás (szétszórt) települések és a terület nagy részének hagyományos kezelése miatt.

2. Hrušov (Magasmajtény) - borospincék
Hrušov (Magasmajtény) faluban a pincéket homoktufába (vulkanikus eredetű letelepedett kőzet) faragták. Krumplit, zöldséget és bort tárolnak bennük. A pincék a Hrušovi (Magasmajtényi) népi építészet és a régi mezőgazdasági munkák tanösvényének részét képezik.

3. Čabraď (Csábrág) vára
Čabraď (Csábrág) egy várrom, Čabradský Vrbovok (Csábrágvarbók) falu közelében, a Litava-völgy fölötti dombon. A 13. században épült, a közép-szlovákiai várakhoz tartozik, és fontos törökellenes erőd volt. 1812-ben a Koháry család felgyújtotta a várat.

4. A Plášťovce (Palást)i templom és kastély 
A templomtól keletre, a 19. század végétől, egy 42 m magas toronnyal a Palásthy család barokk stílusban épült kastélya található. Innen keletre van a Kálvária, ahonnan vonzó kilátás nyílik az egész falura.

5. Plášťovce (Palást)i csata
A magyar és a török csapatok között 1552. augusztus 10.-11.-én volt az első igazán nagy csata a mai Szlovákia területén.

6. Rykynčice (Rakonca)
A falu a Krupinica-patak völgyében fekszik, két falu egyesítésével jött létre, amelyeket először 1279-ben említenek Rakucha néven. A falu büszkesége a sziklákba vájt borospincék.

7. Feľata arborétum
Az arborétum a Krupina (Korpona)-felföld déli lábának fennsíkján fekszik, a Krupinica és a Litava patakok találkozásánál. Régen itt királyi erdők voltak. A tervező és kivitelező Koháry Ernő volt. A legszebb hely a Koháry sikátor vagy platán rét.

8. Sípka Természetvédelmi Terület 
Ezen a területen ritka növény- és állatfajok, különösen harmadkori rovarok fordulnak elő Közép-Európa sztyeppéin és erdőssztyeppjein.

9. Merovce szőlőültetvények
Dudince (Gyűgy) felett található egy kisebb magán szőlőültetvények komplexuma, amelyek észak felé erdőként folytatódnak. Számos vonzó kis sarok található itt frissítő és házi borkóstoló lehetőségével.

10. Slatina (Szalatnyai) - forrás
Az ásványvíz palackozó üzem Slatina (Szalatnya) falutól 500 méterre délre található. Az ásványvizet itt először 1957-ben palackozták. A kút mélysége meghaladja a 15 métert. A víz hőmérséklete körülbelül 12 fok. Gyógyító hatása van a légző rendszerre és az emésztőrendszerre.

11. Ipeľské Uľany (Ipolyfödémes)
Körülbelül 2 km-re északnyugatra Ipeľské Uľanytól (Ipolyfödémestöl), az Iskorňa és Plášťovce (Palást) felé vezető út bal oldalán áll a szentély keleti fala, mint a 13. századi román stílusú templom utolsó maradványa.

Írta: Karlovitz "Pupu" Kristóf
Borítókép forrás: https://www.bucsujaras.hu/magasmajteny/index.html