Bringatúra az Ipolynál 2/1

  • 2021.05.10
  • Karlovitz "Pupu" Kristóf

Ki tudja, hol ered az Ipoly, és merre folydogál, mire egyesül a Dunával? Kis túlzással azt mondhatom, hogy senki (hány budapesti tudja, hol ered a Rákos-patak?). Nézz is mindjárt utána! Hiszen sokszorta többet ér ez a kis határvizünk, mint sejtenék róla. Csillogó füzérként köt össze két népet, két államot, mutatja meg közös történelmük és jelenkoruk fonákságait, pozitívumait, illetve jobbára mindmáig rejtve maradt értékeit.

A Balassagyarmathoz kötődő Olexa Miklós vállalkozó, utazgatva döbbent rá, hogy mennyire nincs fogalma a kissé északabbra elterülő vidék megannyi érdekességéről. Elkezdte módszeresen felderíteni ezeket, majd afféle jótét lélekként, közösségi emberként, arra tette fel életét és energiáit, hogy ezeket megismertesse másokkal, szélesebb publikummal is. Létrehozta a Felvidéki Örökségünk Kincsei Facebook-oldalt, rengeteg fotót rakott fel, és máig közel hárommillió látogatója volt. „Fel-vidékre! Felvidékre!” – lehetne a jelszava.

Forrás, további információk: https://www.holkerekparozzak.hu/magazin-kerekparos-hirek/tura-leirasok/5292-bringatura-az-ipolynal-2-1
Az Ipoly Túra Egyesület elérhetősége: www.ipolybiketours.hu